lauantai 26. maaliskuuta 2011

lumoja 2

"Henkinen vapaus on mahdollisuus tehdä sitä työtä, jota todella haluaa. Inspiroivin asia on vapaus ...(M.Isola)."

Maija Isola, Puu kuutamossa, 1977
Taiteilija. Persoona. Monivivahteinen elämä. Erilainen tapa olla ja elää kuin valtaosalla ihmisistä. Matkalainen.
"Katselin äsken TV:stä ohjelman Pikku Jättiläinen. Maarit Tastulan vieraana filosofian tohtori Hannele Koivunen. Taina West oli myös siinä tekijänä. Ohjelma käsitteli hiljaisuutta. Se oli tavattoman hyvä. Tunsin suurta helpotusta ja välillä ihan itketti kun siinä puhuvat ihmisen halusta ja tarpeesta olla yksin ja hiljaa. Ja antoivat arvoa sille. Minulle se merkitsee myös vapautta. On niin pajon sellaista ajattelua että ihminen joka viihtyy yksin on jotenkin pimahtanut, omituinen, onneton ja jopa psyykkisesti sairas ja että häntä pitäisi auttaa"(M.Isola 24.2.1976).

Maija Isola, Pannukakkua ja mansikkahilloa, 1964
Äidin, Maija Isolan, ja tyttären, Kristiina Isolan, välinen suhde myös ainutlaatuinen. Perhe voi olla moninainen, perheen tapa toimia arjessa voi olla monenlainen. 
"Keittiön pöydällä oli kukkaro - talouskassa- siitä sai ottaa rahaa ruokaostoksiin. Minä ostin itselleni useimmiten ranskanleivän, lauantaimakkaraa, lehtisalaattia ja maitoa. jokainen perheenjäsen eli oman aikataulunsa mukaan"(K.Isola muistelee).

Maija Isola, Appelsiini, 1950
"Maija Kaunismäessä 1990-luvun lopulla."
Kuva K.Isola
Syyskuussa 2000 saimme tiedon, että Maija oli parantumattomasti sairas. Hän oli lyhyitä jaksoja sairaalassa, mutta hänen toiveensa mukaisesti pyrimme hoitamaan häntä mahdollisimman paljon kotona, tyttäreni Emma, ystävät ja minä. Maija suhtautui sairauteensa tyynesti ja kärsivällisesti. Hän kuoli Kaunismäessä kirkkaana pakkaspäivänä 3.3.2001. Istuimme hänen vierellään, Emma, hänen 2-vuotias tyttärensä Immi ja minä. Maijan lähdettyä käänsin katseeni ikkunaan ja näin kevättalvisen kuusen varistavan harteiltaan ilmaan kimaltavaa lunta. Immi sanoi: "Se meni ihan tavallaan toi Maija. Se on ihan innoissaan, toi Maija, se lentää nyt."

Otteet ja kuvat kirjasta Maija Isola elämä, taide, marimekko (Designmuseo 2005)